Wednesday, January 11, 2017

Happy New Year Darlings

Even though its already 12/1/2017 . Still HAPPY NEW YEAR DARLINGS!

 

Assalamualaikum , dah lama tak update my blog kan :( Sorry , dah berhabuk blog ni hm . Macam biasa la , bila time i ada mood baru i rajin update kih2 .
 ( SEMOGA LEBIH RAJIN UPDATE BLOG TAHUN 2017 *hehe )

So , dah tahun baru ni apa azam awak semua hihi taknak kongsi ker hihihi .

My wish just hopefully that 2017 will be better year than last year .

1. May happiness always be around me and my loves one . Amiin
2. May i become more matured sebab im already 20 tahun this year hm *kelakarhmm !!
3. May success always be with me and people around me :)
4. I just want to be a better person / better version of me than last year . In sha Allah :)

Cukup dah kot , rasanya kalau listing ni smpai esok tak habis hihi . May happiness always be around all of u as well . Amiin :)

Assalamualaikum . Thanks for stopping by and read :)

Monday, December 19, 2016

Sakit tak pakai braces : braces on !

Assalamualaikum readers uolls semua :)

eeeee , lama tak post kat sini hehe malas nau aku nie , hehe kurang rajin kekedang i dont have any topic to write about , kesian kan  :'(

So , tgk tajuk tuuuuu ! braces on ! means aku dah pakai braces pada 14.12.2016 bersamaan dengan birthday alongku hehe *mmg ingt smpai bebila la kan tarikh first aku pakai braces ni . Actually dah lama nak pakai braces ni sebab my teeth a little bit huru hara tak tersusun dengan rapi sebabnya dulu2 penakut nak jumpa doktor then mama abah na tgk gigi takbagi pastu rasa insecure tgk orang pkai braces pastu angan angan . " NANTI GIGI TAK CANTIK TAKPE , BOLEH PAKAI BRACES . YEAY ! " Haha , yeay sangat kan bila dah besar baru nyesal eh knp kau berfikiran sangat xxxxxx sangat dulu time bebudak adoi ! 
how can i think like that eh ? *crying

Sebelum pakai braces banyak jugak google sakit tak pakai braces sebab PENAKUT !!!!! BUT aku kentalkan diri jugak hiks 

SAKIT TAK PAKAI BRACES ?
Dengan bangga nak cakap TAK , tapi hanya waktu pemasangan tu it was not pain at all tenang chill chill je . A few hours later pun tak sakit jugak then berfikir why org cakap sakit eh aku steady je but mmg dr Hani ada pesan nanti sakit sikit nah :D hahaha , pastu masa nak tdo malam tu dia datangg dahhh sakit dia , sakit dia macam kau rasa nak cabut balik besi tu hahaha propa . Tapi mmg sakit rasa macam gigi kau diketatkan eerghh ! esok tu bangun pagi pun sakit kau rasa cam taknak buat pape . nak tdo je !!!!!  but relax la uolls 2 hari gitu je , pastu dah okay and dah rasa boleh adapt dengan gigi besi uolls yg berwarna tu . My first colour pink hehehe :p

EATING WITH BRACES ?

Ni aku tak berapa nak suka . waktu first pakai tau kau akan rasa sengal2 , then nak makan macam huh , baik takyah makan . Say no no to makanan keras or liat sbb rasa macam first tu takleh nak kunyah or gigit , sakit ! but chill chill hanya dalam 2 hari gitu pastu uolls makan balik cam biasa but still kena avoid makanan yg keras kang terkeluar braces uollss !  apa yg dibenci sikit , masalahnya bila makan , makanan sure akan terselit celah celah bracket Ya Allah buruk betul rupa pemakai dia waktu tu . So , sediakan air selalu dengan uolls , cermin in case after makan , nak check your teeth ! then , floss or interdental brush yg kecik tu boleh bawak ke mana aje :D

BRUSHING TEETH WITH BRACES ?

Berus gigi macam biasa but ikut cara yg your doctor ajar ye 45 degree . Boleh google cara cara nak berus gigi for pemakai braces hihi . berus gigi uolls kena pilih yg soft eh :) then mouthwash its a must ok takesahla jenama apa pun hiks asal uolls suka but i guna semua yg beli dekat klinik dr bagi FLUOCARIL ( both  toothpaste and mouthwash .

                                              

Seeloknya after eating tu , kumur dgn mouthwash . and interdental brush sangat penting  *boleh google camana rupa dia , brush ni berfungsi untuk membuang sisa sisa makan yg tersisa di gigi uolls yg mana tidak boleh dicapai oleh berus biasa hiks . paham ? 

COST AND ORTHODONTIC CLINIC ?

Aku pasang braces dekat Klinik Pergigian Pakar Ortodontik Pauh (Dr. Hani Zuhairah Dato' Md. Isa) at Taman Pauh Jaya , Penang :D doktor ni best angat , baik , friendly tak garang macam other doctors hehe i sukeeee ! :D 


No 22-1, Lorong Pauh Jaya 1/1, Taman Pauh Jaya, Jalan Baru, 13700 Perai, Pulau Pinang . 
04 399 0222 
Kos braces slalu around  ( 4K - 6K ) . Dekat klinik dr hani ada dua option tau for
braces. Pilihan pertama ialah ceramic braces yang mahal sikit, dengan jumlah semua rawatan 5K .Ceramic braces tak nampak jelas bila kita memakai braces sebab tak ada warna. Pilihan kedua ialah metal atau traditional braces, dengan jumlah rawatan 4K tak silap tapi bukan bayar sekaligus gitu tau bayar sikit2 time kita gi check up sebulan sekali hihi .  I go with traditional braces sbb tu je paling murah tuh pun menangis :'( Tuhla gedik nak pakai braces kecik2 dulu huh ! bye

Tuh je rasanya sebab i takde banyak pengalaman lagi hihi selalu baca2 blog org , artikel pasal braces ni almaklumlah penakut hahaha plus entahle . Nanti rajin i share lagi ye :) Muah xxxx

Nak belanja selfie kit hehe , 


Thank you for your reading & for your time baca entry merapu i nie :') Assalamualaikum .